Ayvalık’ın Mutlu köyünde yaşamış Erdinç Tügen bir yanlamasına köydeki evini butik turizme açarken, bir yandan da taş baskı metoduyla zeytin sütü üretimi yapıyor. Kendi bahçesinde topladığı zeytinleri yaklaşık bin yıllık bir teknikle su ve katkı maddesi kullanmadan, yalnızca ezerek ve sıkarak yağ çıkaran Tügen, bu yağların neredeyse bir yaşam iksiri olduğunu açıklama ediyor. Evinin bahçesine kurduğu 200 yıllık zeytinyağı imal ünitesi ile zeytinleri önce 30 dakika boyunca döner taş değirmende çevirerek ezen Tügen, sonra hamur bulamacı haline gelen zeytinleri özel sıkım torbalarına alarak zorlama makinesine yerleştiriyor. Zorlama makinesinde yağ, zeytinden ayrılarak depolama alanlarına ulaşıyor. Bir zaman dinlendikten sonra kara suyundan ayrılan zeytin sütü, kokusu ve nefaseti ile dikkat çekiyor. Erdinç Tügen, “5 sene önce araştırma yaptım. Ücra köşeye atılmış bir zeytinyağı ünitesi buldum ve getirdim. Bu ünitenin tahminen 200 takvim takriben söyleniyor. Bunu getirdim, topladım. Mutlu köyündeki butik işletmemin içerisine kurdum” dedi.
Kurduğu tesiste zeytin sütü ürettiğini açıklayan Tügen, “Zeytin sütü zeytinyağından farklıdır. Çünkü zeytin tanesini hiç ışıl operasyon ve sıcak su kullanmadan işliyorsunuz. Tanenin içindeki yüzde 20’lik yağ oranı soğuk baskıyla çıkarılıyor. Zeytin tanesini ne kadar doğal ve ısıya maruz bırakmadan sıkarsan pek sağlıklı yağ elde edilir" diye konuştu.
Emrah Elmas
EmoticonEmoticon