Bal dıştan çoğu arı ürünü üretmeye başlayan arıcılar, bu sayede arı ürünü çeşitliliğinin arttırılmasına da ihtimal sağlıyor. Arı sütü ise birçok hastalığa iyi gelmesi sebebi ile dünyanın en pahalı sütleri aralarında yer alıyor. Başlı başına öbür bir imal isteyen ve zahmetli bir çaba olan arı sütünün kilosu toptan satıldığında 5 bin TL’ye, kovanlarda üretildiği gözlerle gram gram satılması halinde ise 15-20 bin TL seviyelerine çıkabiliyor.
“Hücresel yenileyici özelliği var”
Arı ve arı ürünlerinin incelenmesi ve arıcılığın geliştirilmesi için kurulan Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yetiştirme Teknikleri Bölümünde görevli Ziraat Mühendisi Zooteknist Hasan Ese, arı sütünün üretimi, faydaları ve fiyatı hakkında açıklamalarda bulundu. Arıların arı sütünü yavrularını beslemek için kullandıklarını, bununla beraber arı sütünün insan sağlığı açısından da fazla kayda değer bir ürün olduğunu açıklayan Ese, “Arı sütü 5-15 günlük genç yaştaki işçilerin çene altı bezlerinden salgıladıkları, fiilen yavrularını beslemek için kullandıkları, bilhassa larvalarını besledikleri bir yiyecek. Ancak son dönemde içeriği açısından apiterapik çoğu uygulamada karşımıza çıkıyor. Arı sütünün insan vücudu için, insan bedeni için çok faydalı olduğu bilinmekte. Bilhassa içerisinde yer alan maddeler sayesinde gözenekli olan yenileyici özelliği olan maddelerden nedeniyle çok tercih ediliyor. Son dönemlerde ise apiterapik uygulamalarda ve yardım tedavilerinde yaygınca kullanılıyor” dedi.
“Kilogramı 20 bin TL’yi bulabiliyor”
Arı sütünün son dönemde birçok arıcı göre üretilmeye başlandığını ve fiyatının çok yüksek olduğunu ifade eden Ese, “Arı sütü birçok arıcımız kadar son dönemde üretilmeye başlanan, fiyat olarak da çok pahalı bir arı ürünü. Arı sütünün kilogramını eğer toptan satarlarsa 5 bin TL seviyelerinde satılıyor. Ama sütün biriktirildiği gözlerin göz göz ya da gram gram satılması halinde ise kilogramı 15-20 bin TL’yi bulmaktadır. Üretimi de ana arı ile paralel gittiğinden arıcılarımıza çok sıkıntı vermiyor, bu sebeple üretimi son dönemde arttı. Sezon içerisinde sadece arı sütü üretimine yüklenirseniz bir kovandan 400-500 gram alınabilir. Ama diğer arı ürünlerinin yanına bu üretimi yapıyorsanız 100-150 gram arası arı sütü alınır” diye konuştu.
“Türkiye'nin ürettiği arı sütü daha kaliteli”
Piyasada yurt dışından ithal edilen arı sütleri bulunduğunu fakat Türkiye’de üretilen arı sütlerinin daha kaliteli olduğunu vurgulayan Ese, “Tat olarak birazcık mayhoş olması sebebi ile insanlara cazibeli gelmeyebilir ancak fazla yararlı bir mahsul. Bal ile karıştırılarak ya da sade olarak kullanılabilir. Piyasadaki yurt dışından gelen ürünler fiyata tesir edebiliyor. Türkiye'de üretilen arı sütü diğer ülkelerden gelen ithal arı sütlerine oranla fazla daha kaliteli oluyor” biçiminde konuştu.
Doğan Arzık
EmoticonEmoticon